Alopecia - caderea parului si formarea cheliei

Aproape orice barbat traieste cu spaima ca intr-o zi isi va pierde podoaba capilara si va ajunge sa se priveasca in oglinda, dorindu-si sa nu faca chelie. Desi caderea parului afecteaza de doua ori mai mult barbatii decat femeile, nu este neaparat o caracteristica specifica barbatilor. Formarea cheliei, sau, medical vorbind, alopecia, are cauze diverse insa poate raspunde la anumite tratamente, in functie de natura afectiunii.

De ce se produce caderea parului?


In mod normal, o persoana pierde aproximativ 50-100 de fire de par pe zi. Acest lucru este normal avand in vedere faptul ca parul nu are o durata lunga de viata. Dupa ce firul de par cade, este inlocuit de un altul. Daca in schimb se observa
o cadere foarte accentuata de fire de par, mai ales daca cresterea unor noi fire nu mai are loc, atunci se poate vorbi de alopecie. Bulbul sau radacina firului de par este hranita si irigata cu sange care transporta oxigen si substante nutritive esentiale pentru cresterea firului de par. Acesta este acoperit de cheratina, o substanta care ii confera duritate, stralucire si suplete.

Cauzele formarii cheliei sau al debutului alopeciei pot fi genetice (insa nu in sensul mostenirii acestei caracteristici de la parinti sau bunici, ci prin natura sexului persoanei - barbatii fiind mai predispusi). Cel mai adesea insa, alopecia este determinata fie de cauze hormonale, alimentatie defectuoasa si privarea organismului de nutrientii necesari pentru reinnoirea parului, pielii si a unghiilor, boli interne (boli ale tioridei, ale rinichilor, circulatie periferica defectuoasa, cancer - ca urmare a chimioterapiei), dar si afectiuni externe, cum ar fi dermatomicozele. De multe ori se poate produce caderea parului pe baza de stres. Un soc psihic puternic poate determina o cadere masiva a parului, asa cum poate avea loc si albirea brusca a firelor de par. In cazul barbatilor, un factor care coordoneaza pilozitatea este testosteronul, hormonul masculin. Acesta, impreuna cu alti doi hormoni androgini, sunt in mare parte responsabili de caderea parului la barbati. Zonele predispuse pentru chelie sunt partea frontala, crestetul capului, zonele temporale (catre urechi).

Cum se poate lupta impotriva caderii parului?

Alopecia poate incepe din tinerete. Trei din cinci barbati incep sa-si piarda parul de la varste tinere. Daca se observa rarirea parului spre crestet, este bine sa incepeti un tratament de prevenire. Odata instalata afectiunea, parul poate fi foarte greu regenerat sau chiar deloc, iar in aceste cazuri doar transplanturile de par mai pot fi de folos.

Pentru a intarzia aparitia cheliei, puteti folosi produse naturiste care sa stimuleze cresterea firului de par, oxigenarea pielii capului, si care sa previna pierderea radacinii firului de par. Indicate sunt amestecurile de frunze de nuc, rostopasca, galbenus de ou, tataneasa. Se pot face cure interne cu orz si grau incoltit. Uleiul de masline este de asemenea foarte eficient : un masaj capilar cu ulei de masline are un efect benefic. Curele cu vitamine si reechilibrarea alimentatiei, stimularea circulatiei periferice (membre, cap), baile de aburi pentru a desfunda porii scalpului si a permite oxigenarea firelor de par sunt procedee care cer timp pentru a da rezultate, dar care pot preveni cu succes aparitia cheliei.

Pentru rezultate mai rapide in cazul cheliei, exista clinici unde se poate efectua transplant de par. Riscurile sunt minime iar efectul este garantat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...