Boli care duc la caderea parului

Tinea Capitis (infectie de natura fungica a scalpului):

Tinea capitis este un tip de infectie a scalpului, produsa de ciuperci numite Dermatophytes. Tinea capits e o boala de piele care îi afecteaza numai pe copii. Poate fi persistenta si foarte usor transmisibila la alti copii. Totusi, deseori dispare spontan la pubertate.

Tipurile de ciuperci (fungi) care cauzeaza Tinea Capitis prolifereaza în special în zonele cu climat cald si umed. Copiii care mentin o igiena îndoielnica si cei cu rani minore pe piele sau scalp sunt mai predispusi la infectie.
Tinea Capitis e contagioasa si poate fi transmisa prin contact direct cu indivizi infectati sau prin contact cu obiecte contaminate – pieptene, caciuli, îmbracaminte sau suprafete. Poate fi transmisa prin contact cu animale purtatoare ale ciupercii (deseori pisici).Câteva din simptome sunt: mâncarimi pe suprafata scalpului, pete rotunde, în forma de solzi pe piele si scalp, roseata, inflamare, „petece” unde apare chelirea si/sau puncte mici, negre pe scalp. În cazuri extreme, leziuni cu puroi pot aparea pe scalp.

Contactati-va doctorul daca suspectati ca copilul dumneavoastra ar putea avea Tinea Capitis, prezentând oricare din simptomele de mai sus. Cel mai probabil, doctorul va va prescrie un medicament antifungic pe cale orala, precum si un sampon medicinal, continând sulfat de seleniu. Animalele de casa si alti membri ai familiei care ar fi putut veni în contact cu copilul bolnav ar trebui si ei examinati.

Alopecia areata este un tip de cadere a parului caracterizat prin aparitia, în petece rotunde, a chelirii. Desi nu se stie exact de ce este cauzata aceasta boala, exista dovezi care sugereaza ca prezenta acesteia în familie, în arborele genealogic, sau o deficienta în sistemul imunitar ar putea juca un rol. Copiilor afectati de Alopecia Areata le va creste înapoi parul în aproximativ 1 an.

În aceasta categorie de Alopecia se încadreaza si Alopecia Totalis si Alopecia Universalis. A. Totalis cauzeaza o cadere completa a parului de pe scalp, în vreme ce A. Universalis produce caderea completa a parului de pe cap si toata suprafata corpului.

Desi nu exista nici o metoda de tratament complet eficace, sansele de vindecare sunt foarte mari, caci problema pare sa dispara de la sine. Pentru a ajuta vindecarea, medicii pot oferi ca tratament steroizi, pentru a stimula cresterea noului par.

Telogen Effluvium
(Cadere a parului cauzata de stres, cadere temporara a parului) – la copii, este o forma naturala de cadere a parului, care apare când bebelusilor le cade parul existent pentru a fi înlocuit cu par mai matur.

Acest fenomen poate aparea si la copii mai mari, mai ales dupa o boala sau datorita unui stres mare. Aceasta cadere a parului apare de obicei la 2 luni dupa boala si este cauzata de faptul ca ciclul normal al cresterii parului este întrerupt în momentul în care exista multe fire de par în faza de tranzitie decât în faza de crestere. Problema ar trebui sa se corecteze automat în 3-6 luni. Daca observati roseata sau inflamare a scalpului pe parcursul a ceea ce pare a fi Telogen effluvium, întrebati medicul, caci aceasta poate fi o alta forma de cadere a parului.

Telogen effluvium la adulti

Adultii pot fi si ei afectati de Telogen effluvium, dar care e de obicei cauzat de stres si, prin urmare, e temporar. „Telogen” se numeste una din cele 3 faze, faza de tranzitie (relaxare), din ciclul cresterii parului.

„Telogen effluvium poate fi cauzat de: febra mare, nasterea unui copil, infectii grave, boli cronice grave, stres psihologic major, o operatie dificila sau o boala de lunga durata, hiperactivitatea sau hipoactivitatea glandei tiroide, diete severe cu consum neadecvat de proteine, precum si o varietate de medicamente. Majoritatea cazurilor de cadere a parului datorata medicamentelor este de acest tip, iar printre cele ce cauzeaza caderea parului se afla: retinoide, inhibitori beta, inhibitori a canalului de calciu, antidepresive si clasa de care apartine Ibuprofenul” – Colegiul Osteopatic American de Dermatologie.

Nu confundati Telogen effluvium cu caderea genetica a parului (un proces foarte lent, prin care DHT ataca foliculii firelor de par). Pe parcursul Telogen effluvium mai multe fire de par se afla în faza de tranzitie (relaxare) decât procentajul normal de 10-15%. Numarul lor poate creste pâna la 70%, acestea aflându-se toate în faza de tranzitie pe o perioada scurta.

Diferenta dintre caderea genetica a parului si Telogen effluvium poate fi vazuta în timpul dusului si a aplicarii samponului. Daca observati ca luati cu mâinile suvite mari de par sau ca acestea cad în cada, atunci probabil este vorba de pierdere de par tip Telogen. În cazul caderii de par genetice normale, caderea parului este atât de lenta încât probabil ca nu o veti observa – retineti, majoritatea persoanelor pierd 50-100 fire de par pe zi.

„Cel mai important aspect legat de Telogen effluvium este a se stabili daca exista o cauza pentru care a aparut problema. Daca aceasta cauza nu este evidenta, s-ar putea sa fie nevoie sa se faca analize de sânge – cauza poate fi o usoara deficienta de fier, de exemplu. Daca Telogen effluvium este cauzat de medicatie, aceasta trebuie întrerupta. Atunci când cauza caderii parului este nasterea unui copil, o boala trecatoare sau o alta problema de termen scurt, Telogen effluvium care apare este si el temporar si nu cere tratament.” - Colegiul Osteopatic American de Dermatologie.

Alopecia de tractiune apare când parul este strâns prea tare în coada sau este deteriorat de alte coafuri prea strâns efectuate.

Trichotillomania este o afectiune prin care parul de pe cap sau fata este rasucit si/sau tras pâna când este deteriorat si cade, lasând „petece” crestere neuniforma a parului, zone de par rar sau chelie.

Femeile si copiii sunt mai predispusi la aceasta afectiune decât barbatii, iar simptomele apar de obicei înaintea vârstei de 17 ani. Institutul National al Sanatatii apreciaza ca pâna la 4% din populatia Americii ar putea fi afectata de aceasta boala. Desi se cunosc putine despre ea, cauza este de obicei asociata stresului si framântarilor.

Potrivit NIH (Institutul National al Sanatatii), la copii se observa de obicei aceste simptome

    * Rasucirea sau tragerea parului în mod constant
    * O tensiune crescânda se face simtita înainte de tragerea/smulgerea parului
    * Se comunica usurare, placere sau multumire dupa tragerea/smulgerea parului
    * Smulgerea parului duce la distributia inegala a parului
    * „Petece” libere (fara par) sau cadere aleatoare a parului
    * Par nou crescut în zonele libere care este aspru si înteapa
    * Unele persoane pot suferi o obstructie intestinala/constipatie daca manânca parul smuls
    * Pot aparea si alte comportamente autodestructive
    * Oamenii care sufera de aceasta boala adeseori neaga ca îsi smulg parul

Din moment ce cauza este mentala si legata de stres, aceasta boala este tratata mai eficient cu antidepresive decât cu medicamente împotriva caderii parului.

„Detectarea timpurie ramâne cea mai buna modalitate de prevenire, din moment ce duce la tratament timpuriu. Scaderea nivelului de stres din mediul înconjurator poate fi benefica, din moment ce stresul poate accentua acest tip de comportament” – Medline Plus

Caderea parului datorata chimioterapiei

Cancerul nu duce la caderea parului. Totusi, medicatia care se administreaza pentru a lupta împotriva cancerului poate cauza caderea parului. Vestea cea buna e ca nu toate medicamentele pentru tratarea cancerului duc la caderea parului si unor pacienti doar li se rareste parul, nu sufera o pierdere totala. Daca aveti cancer si sunteti sub chimioterapie, întrebati-va medicul daca medicatia prescrisa va duce la caderea parului.

Daca pierdeti par totusi, un lucru de retinut e ca acesta e un indiciu ca medicatia are efect, luptând împotriva cancerului. Vestea buna e ca parul va creste la loc odata ce tratamentul de chimioterapie s-a încheiat. Totusi, exista posibilitatea ca el sa fie de o alta culoare sau textura.

Asociatia Americana a Cancerului recomanda urmatoarele tehnici pentru a va ajuta în procesul de pierdere a parului cauzat de chimioterapie:

    * Folositi sampoane moi
    * Folositi perii de par moi
    * Uscati-va parul folosind foehnul pe temperatura redusa
    * Nu folositi ondulatoare
    * Nu va vopsiti parul si nu îl permanenetati
    * Tunde-ti-va scurt. O tunsoare scurta va face ca parul dvs. sa para mai des si mai mult. Va veti descurca mai usor si în cazul caderii parului.
    * Folositi lotiune de plaja, palarie, esarfa sau peruca pentru a va proteja de soare.
    * Folositi o fata de perna din satin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...